Ritchy verhuist met zijn sportcentrum naar nieuw pand: ‘Best moeilijk om de plek te verlaten waar je bent opgegroeid’

VARSSEVELD – Sportcentrum Vital Varsseveld verhuist na dertig jaar uit haar huidige pand aan de Koningin Wilhelminalaan in Varsseveld. Het pand moet wijken voor woningbouw. Eigenaar Ritchy Kleinnibbelink hoopt aan het einde van het jaar in de voormalige Aldi aan de Doetinchemseweg te kunnen trekken.

Kleinnibbelink is letterlijk opgegroeid tussen de fitnessapparaten. Zijn vader Frits bestierde al sinds 1983 een sportschool en verhuisde in 1991 naar de voormalige huishoudschool aan de Koningin Wilhelminalaan. De sportschool op de begane grond, de woning erboven. ,,Hier ben ik geboren”, zegt Ritchy (28). ,,En ik heb ook nooit bedacht wat anders te willen doen. Er zijn mensen die hier al die jaren al komen, die zagen mij vroeger op de driewieler tussen de apparaten door fietsen.”

Gehuurde loopband

Begon vader Frits ooit met zelfgemaakte fitnesstoestellen en in de winter een gehuurde loopband om wat trainingen op af te kunnen werken, ondertussen is Vital uitgerust met alle mogelijke moderne apparaten en worden er tal van groepslessen gegeven. ,,De fitnesswereld is in al die jaren flink veranderd”, zegt Ritchy. ,,Zo hadden we eerder bijvoorbeeld een aantal squashbanen. Die waren altijd druk bezet, maar dat werd minder en minder. Nu gebruiken we die ruimtes voor groepslessen. Er zijn veel meer groepslessen dan vroeger en fitness bijvoorbeeld is meer gericht op fit en mobiel worden dan op het kweken van spieren.”

In deze coronatijd kunnen de leden in een tent op het terrein voor de sportschool terecht, maar kunnen ze thuis ook aan de slag met apparaten van Vital. ,,We hebben een bezorgservice in het leven geroepen die apparaten bij mensen thuis aflevert. Dat doen we tot Dinxperlo en Mariënvelde aan toe. Met behulp van een trainingsschema op een app kunnen zo thuis aan de conditie werken.”

Zwemdiploma

In het zwembad van Vital hebben talloze kinderen uit Varsseveld en omstreken hun zwemdiploma’s gehaald. ,,Dat gaat verdwijnen”, zegt Kleinnibbelink. ,,Het is niet te betalen om in het nieuwe pand een zwembad aan te leggen. Dat is wel jammer, want heel Varsseveld heeft hier leren zwemmen. De jongens die hier nu aan krachttraining doen, trokken hier vroeger hun baantjes om een diploma te halen. We gaan de komende tijd alle ouders inlichten hoe dat verder gaat.”

Natuurlijk is het aan de ene kant best moeilijk om de plek te verlaten waar je bent opgegroeid, maar het wordt ook een mooie uitdaging om iets nieuws te beginnen

Ritchy Kleinnibbelink

Hoewel de verhuizing min of meer gedwongen is, vertrekt Kleinnibbelink er straks toch met een goed gevoel. ,,We wisten al een paar jaar dat dit er een keer aan zat te komen, het is allemaal in goed overleg met de eigenaar van het pand gegaan. Natuurlijk is het aan de ene kant best moeilijk om de plek te verlaten waar je bent opgegroeid, maar het wordt ook een mooie uitdaging om iets nieuws te beginnen. We gaan er flink op vooruit wat betreft het aantal vierkante meters en we hebben mooie plannen voor de inrichting, met grote open ruimtes en veel plek voor groepslessen.”

Kleinnibbelink hoopt dat het coronavirus het toelaat dat er later dit jaar nog een feestje kan worden gegeven om het 30-jarig bestaan te vieren en het vertrek uit de Koningin Wilhelminalaan te markeren. ,,We kunnen dit allemaal doen door de steun van veel trouwe leden. Daar willen we wat voor terug doen.”